Nervoza i napetost

nervoza i napetost

Ako primetimo da nas čak i uobičajene dnevne situacije kao što su čekanje u redu, gužva u liftu ili odlazak kod zubara uznemiravaju, znači da je došlo vreme da potražimo rešenje ili čak neki prirodni lek za nervozu i napetost.

Unutrašnji nemir

Sećam se jedne godine, jednog  davnog perioda u životu, kada sam posle vrlo stresnog perioda otišla na dugo očekivani godišnji odmor.

U to vreme sam vodila manju firmu koja se bavila proizvodnjom tekstila. Proizvodnja je sama po sebi vrlo kompleksna,  a kada se tome dodaju porodične obaveze, kuća koju smo gradili i dvoje u to vreme male dece-slika zahtevnog i stresnog života je potpuna.

Odabrali smo tog leta jedno malo bajkovito Grčko ostrvo za odmor.

Sećam se svog iznenađenja kada sam već prvog dana shvatila da moj um ne veruje mojim očima. Iako sam se nalazila u sred “malog raja”, bez računara i s isključenim telefonom, moj mozak se nije isključivao. Ustajala sam i legala s grčem u stomaku i osećajem nervoze koji nije prestajao.  Bez razloga. Bez povoda.

To je bio trenutak u kome sam postala svesna činjenice da su se okolnosti nekako otrgle kontroli, i da sam nekako, neprimetno, izgubila mir i stabilnost. Shvatila sam da ne umem da se “isključim”. Izgubila sam, shatila sam,  čak i sposobnost koju sam do tada imala – da se vratim u balans kada iz njega “ispadnem”.

Na sreću, to je bio i momenat u kome sam čvrsto rešila da to nije život kakav želim za sebe, niti cena koju sam spremna da platim. Odlučila sam da ne dozvolim  da nervoza, napetost ili stalni unutrašnji nemir postanu moja druga priroda.

Kako nam se desi stalna nervoza i napetost?

Dešava se ponekad  da je posle stresnih perioda povratak u uobičajeno stanje težak zadatak. Kod osetljivih ili emotivnih osoba koje imaju nizak prag osetljivosti na stres ponekad i najmanji okidač može izazvati burnu reakciju.

Situacije kao što su: promena posla, preseljenje, promena životnih uslova, finansijski problemi  ili gubitak drage osobe mogu da predstavljaju izazove koje je skoro nemoguće prevazići ako je osoba već napeta ili anksiozna.

Međutim, čak i kod onih koji su emocionalno i mentalno vrlo stabilni, promenjene životne  okolnosti  ili dugotrajna izloženost akutnom stresu mogu izazvati pojačanu nervozu.

Posredno, stalna nervoza i napetost mogu takođe značajno narušiti osećaj samopoštovanja i samopouzdanja. Osoba koja prolazi kroz anksioznu epizodu može doživeti opadajući osećaj samopoštovanja kada primeti da joj se sposobnosti da obavlja svakodnevne aktivnosti značajno smanjuju.

Stres

Naša reakcija na stres je uslovljena i našim pragom osetljivosti nervnog sistema.

Kada su životne okolnosti takve da donose stres, uznemirenje pa čak i uzbuđenje koje je povezano sa pozitivnim događajima, aktivira se takozvani  “bori se ili beži” (fight or flight) mehanizam.

Kao odgovor na situaciju u kojoj smo, aktivira se simpatički nervni sistem: ubrzava se puls, menja disanje, grče se mišići, menja se cirkulacija krvi kao i biohemija, i žlezde sa unutrašnjim lučenjem počinju da rade drugačije, pripremajući uslove za odgovarajući odgovor na izazov s kojim se suočavamo. Ako već u nama postoji stanje koje karakteriše povišena nervoza ili napetost, dodatni stres može samo izazvati snažnu i burnu reakciju, pravu preplavljenost unutrašnjim nemirom.

Ako je život ispunjen stalnim stresom, simpatički nervni sistem, može takođe postati stalno aktivan, što stvara unutrašnju tenziju koja više ne mora da bude primerena realnim okolnostima.

Začarani krug nervoze i napetosti

Energija koja se pokreće kao odgovor na stres mora biti posle prestanka situacije u kojoj smo i “ispražnjena” da bi se sistem vratio u stabilno stanje. Ako se to ne desi, pojaviće se nervoza i tenzija.

Takođe, ako stimulacija nervnog sistema i stresna reakcija postane stalna pojava, energetski rezervoari će se vremenom prazniti, što može dovesti organizam u stanje umora i iscrpljenosti- unutarašnjeg sagorevanja (burn out). Kao rezultat toga, umor i iscpljenost postaju razlog za dodatnu brigu, što aktivira ponovo stresnu reakciju, formirajući na taj način začarani krug.

Jedino trajno rešenje predstavlja pronalaženje načina za izlazak iz ovog začaranog kruga.

Kako smanjiti nervozu?

Naravno, najbolje je ako je moguće promeniti okolnosti koje nas uznemiravaju.

Ali, za veliki broj ljudi, promena životnih okolnosti koja bi dovela do rasterećenja nije opcija.

Ono što za svakoga jeste opcija je -promena reakcije na stres, nervozu i napetost.

Lek za nervozu i napetost

Stalna nervoza i napetost  zahtevaju primenu  “posebnih mera “, i  najvažnija su sledeća četiri koraka.

1. Prvi korak-prepoznavanje

Jako dobre metode za prepoznavanje unutrašnjih promena daje Mindfulness. Mindfulness je program za razvoj svesne pažnje koji se primenjuje širom sveta poslednjih decenija kao odgovor na nove uslove i izazove života. Mindfulness program  je način da se vrlo jednostavnim vežbama  u svakodnevnom životu primete promene koje nas mogu dovesti u stanje nemira i stresa.

2. Drugi korak-razumevanje

Mindfulness  program svesne pažnje takođe  donosi dublje razumevanje mehanizama uma, kroz obraćanje  pažnje na fine signale koje telo i um šalju.

Mindfulness koristi savremena istraživanja  (Neurosience) kao i drevne, vekovima korišćene, i  vremenom proverene prakse samorazvoja .

3. Treći korak-promena

Kroz  rad sa sadržajima uma i kroz rad sa emocijama, gradi se i uvodi “novi način”, uvode se nove navike koje olakšavaju svakodnevni život.

Kroz jednostavan mentalni trening, primenom vežbi koje mogu da traju i samo 15-20 minuta dnevno, (ako nemamo više vremena), uspostavlja se novo, stabilnije unutrašnje okruženje.

Neke od jednostavnih tehnika Mindfulnessa možete uskoro naći u kategoriji Mindfulness na našem blogu.

 4. Četvrti korak-jačanje stabilnosti

Možda je nova životna veština kojom svi treba da ovladamo upravo veština prilagođavanja novim, ubrzanim, takmičarskim, promenljivim uslovima života.

Kada naučimo kako da prekinemo začarani krug nervoze i napetosti, možda otkrijemo da se i kvalitet životnog iskustva koje imamo promenio.

Možda primetimo da nam nisu potrebne savršene životne okolnosti da bismo bili zadovoljni, ali da nam je potreban stabilan um da bismo bili srećni i ispunjeni, bez obzira na izazove sa kojima se srećemo.

 

Vesna Kostic, osnivač BG joga Centra i centra za Mindfulness u Beogradu

Autor teksta je Vesna Kostić

Pročitajte više o autoru

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *