fbpx

Mindfulness

MBSR program

MBSR (Mindfulness-based stress reduction) je 8-nedeljni program koji predstavlja sekularni, intenzivni trening svesne pažnje (Mindfulness). Sjajni rezultati ovog programa su naučno istraživani tokom proteklih decenija, što ga čini jednim od najviše istraženih programa na bazi Dalekoistočnih tradicija do danas.

MBSR je struktuirao profesor Jon Kabat-Zinn koristeći kombinaciju drevnih Budističkih mindfulness tehnika (za razvoj svesnosti i umirivanje uma), joge i vežbi koje istražuju obrasce ponašanja, mišljenja, osećanja i delovanja.

Šta je Mindfulness?

Mindfulnes (svesna pažnja) se može razumeti kao prihvatanje trenutnog iskustva (telesnih senzacija, mentalnih stanja, misli, emocija, sećanja…) bez suđenja i otvoreno, posmatrajući ga onako kako se ono odvija iz trenutka u trenutak. Mindfulness uvodi “novi način” kroz trening pažnje i donosi bolju emocionalnu regulaciju umanjujući lutanje pažnje, reaktivnost, strepnju, stres i brigu.

Proteklih decenija Mindfulness je bio tema mnogih kliničkih istraživanja koja ukazuju na brojne pozitivne efekte na mentalno i fizičko zdravlje. Iako su koreni Mindfulnessa u dalekoistočnim tradicijama Mindfulness meditacije i joge, sam MBSR je sekularan (ne-religijski) program.

Šta donosi ovaj program?

Mentalni trening-trening pažnje

Veću svesnost tela i uma koja redukuje posledice stresa, bola ili bolesti

Posmatranje i prihvatanje iskustava što umanjuje emocionalnu reaktivnost

Razvijanje otpornosti u suočavanju sa životnim promenama

Razvijanje ne-suđenja u svakodnevnom životu

Prepoznavanje i negovanje unutrašnje jasnoće i smirenosti

Lakše prepoznavanje svojih navika, tendencija i uslovljenosti kao i “male alate” za unutrašnju promenu

Iskustvo veće radosti, ispunjenosti i zadovoljstva

Više o profesoru Jon Kabat-Zinn-u Ph.D

Jon Kabat-Zinn je kreator MBSR programa. Kao praktičar joge, Budističke meditacije i naučnik kreirao je sinergiju dalekoistočnih tradicija i naučnih otkrića koju predstavlja MBSR kao program.

Jon Kabat-Zinn, Ph.D. je međunarodno poznat po svom radu kao naučnik, pisac i učitelj meditacije koji je zaslužan za široko uvođenje drevnih tehnika mindfulness-a u današnje društvo. On je bio dugo godina profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Masačusetsu, gde je osnovao svetski poznatu Kliniku za smanjenje stresa zasnovanu na Mindfulness-u (1979.) i Centar za svesnost u medicini, zdravstvu i društvu (1995.). (Stress Reduction Clinic and the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society –  Massachusetts Medical School)

Jon je dao značajan doprinos popularizaciji Mindfulness-a i kao pisac. Njegov rad je doprineo rastućem uvođenju Mindfulness praksi u institucije društva u oblastima medicine, zdravstva i bolnicama, školama, visokom obrazovanju, korporacijama, zatvorima, pravosuđu i profesionalnom sportu.

Web: https://www.mindfulnesscds.com/

Jon Kabat-Zinn

Knjige:

Call Now Button