Mindfulness kao lek za nervozu i napetost

Mindfulness-kao-lek-za-nervozu-i-napetost

U ovom trenutku, u vremenu u kome živimo, verujem da svedočimo stalnim i često dubokim promenama koje transformišu naš svet u neki drugačiji od onog koji smo poznavali. Ponekad je ta promena vrlo suptilna, skoro neprimetna.

Nervoza i napetost

Tek kada pogledamo fotografije napravljene pre nekoliko godina, ili neki kućni video, ili dok razgovaramo sa prijateljima o nekim zajedničkim prošlim iskustvima shvatimo koliko se toga zapravo promenilo. Koliko smo se, možda i mi sami promenili što je prirodna posledica promena sveta u kome živimo.

Ponekad su te promene brze i vrlo vidljive. Desi se da u roku od na primer jedne nedelje ili mesec dana shvatimo da nam je život postao mnogo kompleksniji, da nemamo dovoljno vremena ili mogućnosti da sve svoje obaveze obavimo na vreme i na dobar način. Gotovo, kao da se atmosfera sveta u kome živimo prenese na naše živote. A ona se često može opisati u samo nekoliko reči: kompleksna, zahtevna, ubrzana i samim tim-stresna.

Kada imamo previše obaveza a premalo vremena desi nam se da unutrašnja nervoza i napetost postaju sastavni deo „unutrašnje atmosfere“ naših umova bojeći nam živote bojama koje nisu ni previše svetle a ni previše prijatne.

Stalna nervoza i napetost

Često, verujem, čujemo u svom okruženju rečenice kao što su: “Ja sam stalno napet (napeta).”
Ili čak “Ja sam nervozna osoba, to je deo mog karaktera”.

Stalna nervoza i napetost postala jeza veliki broj ljudi nalik “drugoj prirodi”, a unutrašnji nemir sastavni deo svakodnevice.

Svet oko nas, ubrzanje i životne okolnosti se neće promeniti u smeru usporavanja, verujem da je to već gotovo sigurno. Takođe, činjenica je da mi kao pojedinci teško možemo da značajno utičemo na neke globalne promene. Ali, ono na šta možemo da utičemo, ono što možemo da menjamo smo-mi sami.

U složenom i promenljivom svetu ubrazanja jako je važno da nađemo svoju tačku mira, stabilnosti i spokoja i to onu unutar nas. Kada je pronadjemo, možda shvatimo da nam nisu potrebna izolovana mesta, godišnji odmori ili neke specijalne okolnosti da bismo mogli da se osećamo dobro i smireno. Pronalazeći tu tačku, vežbajući kako da sami sebe osnažimo, postajemo otporniji na sve životne obrte i zahteve. Prestajemo da budemo reaktivni, lakše se svesno pripremamo za sve što možemo da vidimo da dolazi, pravimo jasniju razliku između onoga što je zaista važno i onoga što nije. Ne trošimo svoje vreme, energiju i napor na ono što zaista nema veliku važnost. Učimo kakao da definišemo svoje priorite.

Kada nam se dese neke nepredviđene situacije, umesto da imamo otpor prema stresu, prigrlimo svoj stresni odgovor sa razumevanjem da stres zapravo podiže naše potencijale da odgovorimo na okolnosti najbolje što možemo. Umesto otpora što smo pod stresom, fokusiramo se i pripremimo da damo svoj najbolji odgovor na okolnosti.

Razvijamo veštinu preobraćanja neprijatnog stresa u pozitivno iskustvo.

Ali i učimo kako da brzo isključimo stresni odgovor kad za njim više nema potrebe. A što je najvažnije da sprečimo da stres postane naša navika, ili način života.

Mindfulness

Razumevanje da nam je u ovom vremenu zaista potrebno da pronađemo tu tačku spokoja i snage, pa da je potom  razvijemo i ojačamo u sebi dolazi obično s pitanjem kako da to i uradimo..

Mindfulness donosi odgovor na to pitanje, i može da nam  bude od velike pomoći.

Više o tome šta je Mindfulness, kako deluje i kakve promene pravi u ljudskom umu i psihi, doživljaju realnosti možete pročitati u tekstu Mindfulness-svesna pažnja, ili možete pogledati (ili preslušati) kratku epizodu podcasta o Mindfulnessu.

Mindfulness je kako to kaže Time magazine u svom tekstu koji je osvanuo na naslovnoj strani izdanja još 2014 godine – u današnje vreme napravio pravu Mindfulness revoluciju.

Lek za nervozu i napetost

Drevne tehnike, korišćene hiljadama godina kao metode za samo-razvoj, trening pažnje, razvoj mudrosti i svesnosti su danas dobile svoje mesto u ovom našem savremenom svetu jer je današnjem čoveku, zbog kompleksnosti života, neizvesnosti i stalnih promena pitanje kako smanjiti stres zapravo postalo gotovo ključno. Vežbajući Mindfulness zapravo vežbamo kako da kroz posmatranje svojih iskustava naučimo da ne budemo preplavljeni emocijama, uvučeni u stalno iste tokove misli ili uznemireni zbog dešavanja u našem okruženju. Kako da na stres, nervozu i napetost imamo odgovor, umesto reakcije.

U Mindfulness programima zapravo istražujemo u kolikoj meri promena načina na koji gledamo na svet i sebe zapravo menja i naš kompletan doživljaj.
Vežbamo da napravimo, razvijamo i jačamo urođeno polje svesnosti, mudrosti i smirenosti unutar sebe tako da mu uvek, u svakoj potrebnoj situaciji zapravo imamo pristup.

Pored Mindfulness programa uživo ali i online 8-nedeljnih Mindfulness kurseva u knjizi “U traganju za odgovorima-Mindfulness kao put” mogu se pronaći i vrlo konkretna rešenja, a što je najvažnije ovaj priručnik pruža čitaocima“male alate” za samostalno vežbanje (vežbe pisanja i audio-snimke) kao i sam predlog programa vežbanja kako bi svako za sebe mogao da stekne lično iskustvo i vremenom uvede Mindfulness u svoj život.

Vesna Kostic, osnivač BG joga Centra i centra za Mindfulness u Beogradu

Autor teksta je Vesna Kostić

Pročitajte više o autoru

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *