Depresija: simptomi, znakovi i lečenje

simptomi depresije

Tuga i osećaj praznine su normalne ljudske emocije. Svi ih doživljavamo s vremena na vreme.

Kada osećamo utučenost, verovatno smo primetili da se ovo stanje prirodno promeni posle nekoliko dana. Telo i um se obično posle “teških perioda” vraćaju u svoje normalno stanje.

Međutim, u nekim slučajevima ovo stanje se nastavlja u produženim vremenskim intervalima. U tim slučajevima je možda reč o depresiji.

Znakovi depresije

Depresija, kada se pojavi, predstavlja mnogo veću unutrašnju promenu u odnosu na prirodne, periodične promene raspoloženja.

Osećaj tuge se u tom slučaju doživljava kao veliki talas koji kao da preplavi um ali i telo osobe koja prolazi kroz ovo iskustvo. Zbog osećaja preplavljenosti tugom, javlja se često i osećaj da nema izlaza iz trenutne situacije. Oni kod kojih su prisutni  znakovi depresije, vrlo često gube sposobnost da sagledaju “širu sliku”, i ostaju zarobljeni u snažnom osećaju tuge, vrlo često se potpuno identifikujući s njim.

Depresija-simptomi

Depresiju prate mnogi znakovi, i ako se ne leči, može dovesti do niza komplikacija.

Koji su  znaci depresije?

-osećaj tuge i praznine koji traju nekoliko nedelja

-povećana razdražljivost

-iritiranost malim stvarima

anksioznost

napetost

nervoza

-nemir

-stalno odlaganje stvari koje je potrebno obaviti

-problemi s donošenjem odluka, neodlučnost

-problemi s kontrolom besa

-gubitak interesa za omiljene aktivnosti

-stalno vraćanje u prošlost

-stalna briga za budućnost

-misli o smrti

Depresija – simptomi (fizički)

Depresija izaziva i niz promena na fizičkom telu kao što su:

-problemi sa spavanjem, previše ili premalo sna

-osećaj stalnog umora

-promene apetita

-nagli gubitak ili porast težine

-neobjašnjivi grčevi ili bolovi u telu

Kod dece, depresija može izazvati otpor prema školi i obavezama. Tinejdžeri mogu ispoljavati veliku količinu negativnosti i povlačiti se u sebe izbegavajući svoje okruženje.

Kod starijih osoba znakovi depresije su ponekad mogu biti teže prepoznatljivi.

Neobjašnjivi problemi s memorijom, nesanica ili preplavljenost emocijama mogu biti prvi znaci depresije.

Depresija-lečenje

S obzirom na rastući broj ljudi koji pate od ovog stanja, poslednjih decenija su se pojavili različiti pristupi kao odgovor na pitanje kako pobediti depresiju.

Lekovi za depresiju su svakako jedan od načina, i mogu da budu od velike pomoći posebno u početnim fazama akutnih stanja depresije. U svakom slučaju je potrebno konsultovati se sa lekarom, koji će proceniti da li su lekovi za depresiju potrebni, predložiti terapiju i vreme korišćenja. Medjutim desi se da lekar proceni da je u pitanju depresivna epizoda i u tom slučaju će možda predložiti i neki od načina za lečenje prirodnim putem.

Depresija-lečenje bez lekova

Mnoge svetske klinike su uvele Mindfulness (razvoj svesne pažnje) kao prirodan metod koji pomaže na putu lečenja depresije.

Mindfulness je mentalni trening koji omogućava razvoj veće svesnosti o svemu što nam se dešava, i što doživljavamo.

Kada vežbamo Mindfulness, um razvija prirodno urođenu sposobnost prisutnosti u sadašnjem trenutku, bez suđenja i kategorisanja.

Ta prirodna sposobnost “preusmerava” procese mišljenja i doživljavanja “zaobilazeći” trenutne navikovne tendecije tuge i utučenosti, vežbajući pažnju da ostane prisutna u sadašnjosti, na otvoren, spontan i prirodan način.

Naučno je dokazano, da se mozak formira u skladu sa našim iskustvima, i da možemo vežbati mozak baš kao i svaki mišić u telu. Vežbanjem pažnje možemo vremenom stvoriti drugačije “unutrašnje okruženje” i umesto depresivnih tendencija, polako razviti neke drugačije kvalitete: 

  • Fokusiranost
  • Ravnotežu
  • Otvorenost
  • Strpljenje
  • i prihvatanje u svom svakodnevnom životu.

Ta sposobnost  da se menjamo kroz nova iskustva ali i kroz mentalni trening naziva se neuroplastičnost

Zahvaljujući prvenstveno istraživanjima koja su nastala tokom primene Mindfulnessa u kliničkim uslovima (kao recimo u čuvenom Oxford univerzitetsko-kliničkom centru) dostupna su nam brojna istraživanja nastala kao rezultat više nego uspešne primene ovog programa tokom proteklih decenija.

Više o ovim instraživanjima.

Zajednički zaključak ovih istraživanja je da se kroz razvoj svesne pažnje jačaju unutrašnji potencijali za stanje mira i stabilnosti. Organizam, telo i um se vraćaju u prirodni balans. Prekida se automatska reakcija, prekida se lanac straha, anksioznost, nervoza kao i delovanje po navici, što predstavlja svakako odgovor na pitanje kako pobediti depresiju.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *